Hoe een Nederlandse miljardenorder voor mijnenjagers in Frankrijk belandde

Bezuinigingen leidden in het afgelopen decennium tot een boeggolf van uitgestelde miljardeninvesteringen om de Nederlandse marine te moderniseren. Inmiddels is een inhaalslag gaande. Koopt Nederlandse waar als de nationale veiligheid in het geding is, luidt het devies van de overheid. Waarom, vraagt gastauteur Casper Rouffaer zich af, ging de miljardenorder voor mijnenjagers vorig jaar dan tóch naar een Frans consortium?

‘Ik begrijp de frustratie in Nederland, en dat zeg ik ook tegen Naval. Het is de eerste keer in 500 jaar dat Nederland gaat varen met schepen die niet in eigen land gebouwd zijn.’

Aan het woord is Georges Heeren, tot oktober 2016 commandant van de Belgische zeestrijdkrachten en nu directeur bij branchevereniging Belgian Security and Defence Industry. Het onderwerp: de door België geleide, Europese aanbesteding van twaalf mijnenjagers, waarvan zes voor Nederland. De order, goed voor zo’n 2 miljard euro, is een van de grootste marinebouw-orders die het Nederlandse ministerie van Defensie ooit heeft geplaatst.

Lees verder op FTM