Zorgen om begroting Belgische Defensie: zijn er gevolgen voor de nieuwe fregatten?

De Belgische Defensie heeft miljarden extra nodig om te voorkomen dat het de komende jaren in de problemen zal komen. De Belgische Chef Defensie Marc Compernol pleitte vorige maand voor 2,4 miljard euro extra. Dat is veel geld, zeker voor België dat toch al niet veel geld investeert in Defensie en momenteel in een kabinetsformatie zit waar de uitkomst nog enige tijd op zich kan laten wachten. Ondertussen zijn er bij Nederlandse marineofficieren zorgen over de Belgische begroting: voor de nieuwe fregatten is met België geen contract getekend. Heeft België wel genoeg budget voor nieuwe schepen? Volgens Belgische insiders hoeft Nederland zich daar nog geen zorgen te maken. Maar Nederland moet wel oppassen voor andere problemen. 

De Belgische Chef Defensie, generaal Compernol, die openlijk zegt maar liefst 2,4 miljard euro extra nodig te hebben. Het was eind juli groot nieuws in België. Compernol zei dat Defensi bezig is met een inhaalslag na jaren van bezuinigingen. De extra budgetten zijn nodig voor de werving van nieuw personeel en voor operaties. Zonder het extra geld zou er flink gesneden moeten worden in oefeningen en missies. 

Compernol benadrukte in een tv-interview met het VRT Journaal dat de extra investeringen niet “enkel en alleen voor de rekrutering zijn. Het is ook de investering en aangegane contracten die we moeten betalen.” 

Er is net als in Nederland lange tijd veel bezuinigd op de Belgische Defensie, sinds 2017 wordt er in België weer geïnvesteerd. De Belgische regering zag toen een begrotingswet goedgekeurd, waarin 9,2 miljard euro werd gereserveerd voor nieuwe gevechtsvliegtuigen, drones, nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen en fregatten. België heeft ondertussen gekozen voor de aanschaf van F-35 jachtvliegtuigen en heeft met Nederland een contract getekend voor de vervangers van de mijnenjagers. Dat zijn de verplichtingen waar Compernol over sprak. Voor de fregatten is wel geld gereserveerd, maar is er alleen een Memorandum of Understanding getekend, er dus zijn geen juridische verplichtingen. 

Zorgen
Het ontbreken van een contract en de roep om extra geld door Compernol en zijn staf, versterkt de zorgen in Den Helder over de Belgische begroting. Heeft België straks wel budget voor de nieuwe fregatten? België zit momenteel bovendien midden in een kabinetsformatie die volgens Belgische media muurvast zit. Het land heeft een naam van lange kabinetsformaties, dus de onzekerheid over het standpunt van de nieuwe regering zal voorlopig blijven. Daar komt bij dat partijen die niet zoveel hebben met Defensie kans maken om in de regering te komen. 

België geen land dat veel geld uittrekt voor de strijdkrachten. België geeft nu 0,93% van het BNP uit aan Defensie (26e plaats), van de NAVO-landen scoren alleen Spanje en Luxemburg lager (Nederland zit op 1,35%, 18e plaats). En inmiddels kan Nederland niet meer zonder België als het gaat om de fregatten. Slechts twee fregatten bouwen zou de kosten enorm opdrijven en de Belgische en Nederlandse marines zijn zo met elkaar verweven dat het voor beide landen onwerkbaar zou zijn als België niet meer over fregatten zou beschikken.

Lees verder op Marineschepen.nl