Reactie KVMO op nieuwe Defensienota

Minister legt terecht aandacht bij het personeel maar schuift een innovatieve krijgsmacht voor zich uit

De KVMO constateert dat er de komende jaren niet in extra slagkracht wordt geïnvesteerd, niet bij de Koninklijke Marine en ook niet bij de andere operationele commando’s. De huidige krijgsmacht wordt gemoderniseerd en daar waar nodig hersteld. Het kabinet laat in de nieuwe Defensienota doorschemeren dat er vanaf 2020 extra geld richting Defensie stroomt maar in het ‘vergezicht’ tot 2033 is dit niet zichtbaar.

In de nota staat dat de M-fregatten (2) en mijnenjagers vanaf 2024 worden vervangen en de onderzeeboten vanaf 2027. Naast de vervangingsprojecten wordt het kanon van de LCF’s vervangen en torpedo’s en missiles gemoderniseerd. De KVMO is blij dat er eindelijk een besluit is genomen over de vervanging. Het geeft duidelijkheid aan het personeel en het signaal dat er eindelijk weer wordt geïnvesteerd in onze Koninklijke Marine. Een belangrijk signaal, in het kader van het werven en behouden van marinepersoneel.

In de nota staat verder dat onze nationale kennis- en maakindustrie, De Gouden Driehoek, bij de aanbestedingstrajecten een voorkeurspositie kunnen krijgen, net zoals in ons omringende landen, om zo het nationale veiligheidsbelang te laten meewegen. De KVMO ziet kansen dat Nederland met zijn unieke Gouden Driehoek als ‘launching customer’ weer een topproduct in de markt kan zetten, in de lijn van onze Walrusklasse, M-fregatten, LCF-fregatten en OPV’s . Hollands Glorie-producten die voor een innovatieve boost zullen zorgen in Nederland en ervoor zorgdragen dat door middel van inverdieneffecten de investeringen ruim kunnen worden terugverdiend.

Lees verder op kvmo.nl