Maritime Week toont innovatiekracht van de sector

Vandaag – op de eerste officiële dag van de Maritime Week – opent MARIN in Wageningen haar deuren voor publiek. MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) is één van de grootste maritieme onderzoeksinstituten ter wereld. Met simulaties, modeltesten en trainingen doet MARIN onderzoek naar bijvoorbeeld windparken op zee, drijvende (zeewier)boerderijen en containeroverslag op zee. De open dag biedt dan ook een interessant kijkje in de maritieme toekomst. Leuk voor het hele gezin!

Zo toonde MARIN vorige maand tijdens de Innovation Expo (bekijk hier de aftermovie!) een concept voor een drijvend mega-eiland. In de toekomst wordt de zee steeds meer een bron voor onze energie en voeding.

Slimme sector
Het drijvende eiland is slechts één voorbeeld van de fantastische oplossingen die in onze sector bedacht worden. Innovatie is één van de belangrijke thema’s van Nederland Maritiem Land. Om aan de maritieme wereldtop te blijven moeten we als sector slimmer zijn dan buitenlandse concurrentie. Het doel van de maritieme events is om samen innovatieve oplossingen te zoeken voor onze sector. Het Rijk stelt jaarlijks ook subsidie voor Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) beschikbaar via Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI). De ambities zijn duidelijk: zeeën veiliger en duurzamer maken, slim gebruik maken van digitalisering en schonere scheepvaart. Concreter gaat dat dan bijvoorbeeld om onderwerpen als autonoom varen, emissieloos varen en blue economy. Even vooruitblikkend: over diezelfde onderwerpen wordt in Rotterdam ook het TKI event Maritime with a Mission georganiseerd op 30 november.

Shipathon
In deze hele Maritime Week gaan we nog veel meer voorbeelden van innovaties zien. Zoals vanmiddag, als de deelnemers van de Shipathon de uitkomsten van hun brainstorm presenteren. De Shipathon begon gisteren al: 120 young professionals zoeken er samen naar vooruitstrevende oplossingen om zeegaande schepen nog slimmer te maken.

Geschiedenis van innovaties
Innovatie is van alle tijden. Het heeft onze sector groot gemaakt. Zo werd op 8 september 1938 het passagiersschip Oranje te water gelaten. Toen het nieuwste van het nieuwste en het visitekaartje van moderne scheepvaart. Tachtig jaar later is in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd te zien. Hier toont het museum de veelbewogen geschiedenis van de ms Oranje, die van luxe droomschip een hospitaalschip in de Tweede Wereldoorlog werd. Nog meer innovatie van vroeger bekijken? In Den Helder vindt het hele weekend de EOC Traditionele Schepenbeurs plaats, voor iedereen die wel eens een zeiltocht over de wereld wil maken, of daarvan droomt.

Lees verder op Maritimetechnology.nl