Seminar 10 november 2017

Vervangingsprogramma’s Koninklijke Marine Een impuls voor héél Nederland! (Rotterdam, 10 november, NMT)

Nederland staat aan de vooravond van een drietal grote vervangingsprojecten bij de Koninklijke Marine. Belangrijkste doel is daarbij uiteraard dat de beste schepen voor de beste prijs worden aangeschaft. Maar beseft Nederland dat hierdoor, vanuit het Marinebouw-cluster, ook een enorme economische, kennis- en export-impuls kan ontstaan? Daarover organiseren wij een Mini-Symposium tijdens Europort 2017 met als hoofdvraag:  Zijn de vervangingsprogramma’s van de Koninklijke Marine een van de grootste vernieuwingsimpulsen voor Nederland als ‘Launching Customer’?

De Koninklijke Marine heeft al meer dan vijfhonderd jaar een ijzersterke band met maritieme onderzoeksinstituten en bedrijven in de hypermoderne marinebouwsector. Voor deze ‘Launching Customer’ heeft het Nederlandse marinebouw-cluster veel spraakmakende schepen gebouwd. Steeds op tijd en binnen het budget. Het ontwikkelen en bouwen van deze Nederlandse schepen, maakte marinebouw tot een wereldwijd opererende maritieme topsector. Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat de komende vervangingsprogramma’s ook daadwerkelijk een impuls voor Nederland gaan opleveren. Na decennia van zware bezuinigingen op Defensie moeten daarom nu verstandige keuzes worden gemaakt!

Netherlands Maritime Technology organiseerde op 10 november een  mini-symposium in Rotterdam. Hierbij werd gediscussieerd we over de kansen, uitdagingen en bedreigingen bij de bouw van nieuwe Nederlandse onderzeeboten, fregatten en mijnenjagers voor onze Koninklijke Marine. Tijdens het symposium werd onder andere gesproken over en door:

 • De Nederlandse maritieme industrie: bedenker en maker van wereldwijd leidende top-technologie.
  (door of Ineke Dezentjé Hammink (vz FME))
 • De Nederlandse kennis-infrastructuur: Wetenschap in de toppositie, omdat je ook voor de Koninklijke Marine werkt
  (Door Bas Buchner, directeur MARIN)
 • Een forumdiscussie met:
  – Erik Ziengs, VVD Tweede Kamer, woordvoerder EZ
  – Salima Belhaj, D66 Tweede kamer, woordvoerder Defensie
  – Mustafa Amhaouch, CDA Tweede Kamer, woordvoerder EZ