Wapenhandel stijgt, kunnen Nederlandse bedrijven meeprofiteren?

De uitgaven voor defensie gaan wereldwijd omhoog. Ook in Nederland zijn heel wat bedrijven die defensiematerieel leveren. Kunnen zij een graantje meepikken?

De wereld wordt er niet veiliger op en de militaire uitgaven gaan wereldwijd omhoog. En daar zullen ook Nederlandse ondernemingen van kunnen profiteren, denkt Siemon Wezeman, senior onderzoeker bij Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri). Een deel van de extra uitgaven zal immers ook naar materieel gaan.

In totaal werd er wereldwijd in 2018 1,8 biljoen dollar (+2,6 procent) uitgegeven aan wapens. Vorig jaar verkochten de honderd grootste wapenfabrikanten in de wereld voor 420 miljard dollar, dat is een stijging van bijna 5 procent. Er staan geen Nederlandse bedrijven in de top-honderd, toch zijn er heel wat bedrijven uit ons land die wapens leveren.

Airbus

Er staat overigens wel een Nederlands bedrijf in de top-10. Op nummer zeven staat namelijk Airbus, dat niet alleen vliegtuigen voor de civiele luchtvaart levert, maar ook voor militaire doeleinden. 

Maar Airbus is alleen in naam Nederlands, om fiscale redenen staat het hoofdkantoor hier. De productie vindt in andere landen plaats.

Damen

Een groot Nederlands bedrijf, dat onder meer marineschepen bouwt, is Damen. Soms staan ze wel in de wereldwijde top-100 van leveranciers van defensiematerieel, maar dat hangt er vanaf of ze in een bepaald jaar meer of minder schepen kunnen afleveren, legt Wezeman uit.

Damen merkt wel dat er ‘eindelijk’ meer geld beschikbaar is voor defensie, maar dat is na decennia van bezuinigingen, zegt woordvoerder Robin Middel. Damen doet ook aan reparatie en modernisering van bestaande schepen, die markt is op een gelijkmatig niveau gebleven.

Alleen vervanging’

Er komen flinke orders op de markt, zo krijgt de Nederlandse marine een nieuw bevoorradingsschip en de Nederlandse en Belgische marine krijgen samen in totaal vier fregatten. Die zijn aan Damen gegund, maar de contracten moeten nog worden getekend, aldus Middel. Er is nog geen ontwerp, zodat de exacte bedragen nog niet precies bekend zijn, zegt hij. Bij de vervanging van de twee Nederlandse fregatten gaat het ministerie van Defensie uit van een bedrag van tussen de 1 en 2,5 miljard euro. Bij het nieuwe bevoorradingsschip gaat het om een bedrag van tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro. Van die bedragen is circa 35 procent voor Damen, de rest gaat naar toeleveranciers, waaronder Thales, aldus de woordvoerder van Damen.

Het gaat hier om opdrachten voor schepen die vervangen worden, zegt Middel. Dat geldt voor de fregatten, maar ook voor het bevoorradingsschip, aldus de woordvoerder. Enkele jaren geleden werd er namelijk een bevoorradingsschip uit de vaart genomen. Het nieuwe schip komt daar nu voor in de plaats. Dit is dus geen groei van de bestaande capaciteit van de marine, aldus Middel.

Onderzeeërs

De vier onderzeeërs die Nederland gaat bestellen zijn ook ter vervanging van bestaande onderzeeërs. Ook daarvan zouden de bouwers van Damen kunnen profiteren. Damen is met het Zweedse Saab namelijk één van de drie combinaties die nog in de race zijn om de opdracht binnen te slepen, werd gisteren bekend. Het Spaanse bedrijf Navantia is afgevallen.

Het uiteindelijke contract wordt waarschijnlijk in 2022 gegund, meldde staatssecretaris Barbara Visser gisteren aan de Tweede Kamer. Bij de bouw van de vier onderzeeërs gaat het om een order van minimaal 2,5 miljard euro.

Lees verder op RTLZ.nl