Thales biedt nieuwe NS50-radar aan voor nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

Met de presentatie van de nieuwe NS50 radar heeft Thales de portefeuille van moderne radars compleet. De onthulling van de nieuwe sensor had eerder deze week in bij Euronaval in Parijs plaats, op de grootste marinebeurs van Europa. Deze radar biedt Thales aan voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen.

Familie

De NS50 is de kleinste telg in de familie van AESA-radars uit Hengelo. De grootste, de SMART-L MM/N, is klaar om op de LCF’en te worden gezet zodat de fregatten ballistische raketten kunnen detecteren tot op 2.000 km afstand. Een kleinere radar is de NS200 en de derde radar is de NS100. Deze radar is onlangs op Zr.Ms. Rotterdam geplaatst.

De NS50 is nog een slag kleiner: de radome waar de radar in staat is maximaal 2,5 meter. Maar de NS50 is weldegelijk een AESA-radar en dat is uniek.

Net als de grotere NS100 is het een dual-axis multibeamradar met AESA (active electronically scanned array) technologie. Met andere woorden, de radar is een multibeamradar: de radar zendt meerdere radarbundels boven elkaar uit. “de radar dekt de ruimte af met meerdere radarbundels tegelijk” Op deze manier kan het sneller informatie over het doel verkrijgen dan traditionele single-beam radars die met één straal het hele luchtruim moeten scannen.

Verder kan de radar niet alleen vanaf de antenne recht naar voren kijken, maar deze kan ook elektronisch naar links en rechts bewegen. Dus ondanks dat de radar draait kan een radarbundel net iets langer op een contact gericht worden, zodat het meer informatie vergaart over bijvoorbeeld een contact dat een verhoogde dreiging oplevert. AESA technologie stelt radars in staat om een groot aantal bundels uit te zenden, die elektronisch worden gestuurd (we zenden met 1 bundel en ontvangen met meerdere bundels. De zendbundel omvat de enveloppe van de ontvangstbundel). “AESA technologie stelt radars in staat om een zoekgebied met een groot aantal bundels in een keer af te dekken” Deze radars zijn opgebouwd uit vele zend- en ontvangstelementen en kunnen in een groot aantal verschillende frequenties uitzenden. Hierdoor zijn de radaruitzendingen door vijandelijke eenheden veel moeilijker te ontdekken en terug te leiden tot de bron.

Lees verder op Marineschepen.nl