Slag om Syrië staat op uitbarsten

Het Syrische conflict heeft na zeven jaar een levensgevaarlijk kookpunt bereikt. Grootmachten Amerika en Rusland dreigen keihard met elkaar te botsen, terwijl op de achtergrond Israël en Iran voor onrust zorgen. De lont in het kruitvat is aangestoken; afwachten hoe groot de explosie wordt.

Hoe grillig de situatie is, bewijst de positie van de VS. President Trump kondigde onlangs aan dat Amerika militair een stap terug zou doen in Syrië. En toen kwam afgelopen weekeinde de gifgasaanval op Douma, die tientallen mensen het leven kostte. Schokkende beelden van getroffen kinderen gingen de wereld over en Trump zwoer wraak. Ook al ontkennen het regime van Assad en Rusland gifgas te hebben gebruikt.

Via Twitter slaat de Amerikaanse president steeds oorlogszuchtiger taal uit. Met als voorlopig hoogte- dan wel dieptepunt een tweet waarin hij Rusland aankondigt dat ’ze’ eraan komen. „Mooi, nieuw en slim”, schrijft de president, hoogstwaarschijnlijk verwijzend naar de Tomahawk kruisraketten, waarvan hij er vorig jaar 59 liet afschieten op de luchtmachtbasis Al-Shayrat bij Homs. Ook dat was een reactie op een aanval met gifgas.

Een jaar terug lieten de Russen de kruisraketten ongemoeid. Het is volgens defensiedeskundige en kenner van luchtafweer Peter Wijninga onduidelijk of dit een bewuste keuze was, dan wel toeval. De VS gaven de vijand uit de Koude Oorlog toen een voorwaarschuwing waardoor Russisch personeel op Al-Shayrat zich in veiligheid kon brengen. De vraag is of dat nu weer gebeurt. Syrië heeft alvast een deel van zijn militaire bases geëvacueerd uit angst voor een aanval. Die zal groter zijn dan een jaar geleden, maar tegelijkertijd niet zo omvangrijk moeten zijn dat Rusland of Iran zich genoodzaakt voelen in actie te komen. Beide landen blijven pal achter hun bondgenoot staan. Een hoge Russische delegatie kwam gisteren in Damascus aan voor overleg met Assad, terwijl ayatollah Khamenei een trouwe secondant naar Syrië stuurde.Vast staat dat Amerikanen op dit moment in staat zijn een aanval met kruisraketten uit te voeren; zij het een beperkte. In de Middellandse Zee hebben de VS als enige oorlogsbodem met Tomahawks de USS Donald Cook liggen. Daarnaast kan Amerika een beroep doen op bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië, die respectievelijk een fregat en Tornado jachtbommenwerpers in het gebied hebben die kruisvluchtwapens kunnen afschieten.Op een paar dagen varen zijn twee onderzeeboten beschikbaar.

Lees verder op Telegraaf.nl