‘Rivaal Damen vecht Duitse miljardenorder fregatten aan’

De Duitse scheepswerf German Naval Yards (GNY) tekent verzet aan tegen het plaatsen van de miljardenorder voor vier fregatten van de Duitse marine bij de Zuid-Hollandse concurrent Damen. De rivaal wil dat de rechter de opdracht annuleert.

Dat schrijft Handelsblatt maandagochtend. Volgens de Duitse zakenkrant hebben juristen van de werf uit Kiel uitgezocht waarom de Duitse gegadigde is gepasseerd en zien zij mogelijkheden om de overeenkomst met Damen aan te vechten. De klacht wordt op dit moment uitgewerkt. Volgens Handelblatt wil GNY geen toelichting geven, evenmin als Thyssen-Krupp, waarmee GNY een consortium vormde.

Een week geleden hoorde Damen dat hij de opdracht heeft gekregen. De vier fregatten van het type Mehrzweckkampfschiff 180 (MKS 180) kosten samen €5,3 mrd.

Zevenduizend specificaties

Volgens Handelsblatt moesten de gegadigden aantonen kunnen dat zij aan zevenduizend specificaties kunnen voldoen. Bij Damen leverde dit aanvankelijk meer problemen op dan bij GNY, maar uiteindelijk kon de Nederlandse scheepsbouwer de Duitse marine ervan overtuigen dat hij toch alle vereisten zou kunnen nakomen. Bij GNY bleven er tien specificaties over, maar deze waren alle ‘niet echt cruciaal’.

Dat de werf uit Kiel toch afviel, kwam doordat het Duitse ministerie van defensie erop stond dat echt alle specificaties gegarandeerd konden worden. Damen was de enige die dat kon. Wel slaagde Damen er niet goed in om alle technische details goed uit te leggen, waardoor het departement in de zomer nog ernstig aan de Nederlanders twijfelde.

‘Nooit meer Europees aanbesteden’

De Duitse minister van defensie Annegret Kramp-Karrenbauer noemde zaterdag het verlenen van de opdracht aan een niet-Duitse onderneming een ‘zondeval, die zich niet mag herhalen’. De bewindsvrouw, ook voorzitter van regeringspartij CDU, zei dat cruciale opdrachten als die voor de MKS 180 voortaan niet meer Europees aanbesteed moeten worden.

Volgens Handelsblatt gunde Duitsland dit soort belangrijke defensieopdrachten altijd aan Duitse partijen. Dat de opdracht voor de MKS 180 toch Europees aanbesteed werd, was om druk uit te oefenen op de Duitse werven. In het verleden liepen de kosten steevast uit de hand en ook de kwaliteit liet te wensen over.

Lees verder op FD.nl