Nederlandse aanschaf van nieuwe onderzeeboten vertraagd

Het ministerie van Defensie wil graag zaken doen met Saab, andere ministeries zouden vinden dat er te veel tunnelvisie is in de aanbesteding.

De aanschaf van nieuwe onderzeeboten door Nederland laat langer op zich wachten. De miljardenaankoop is nog in de aanbestedingsfase. De volgende stap zou aanvankelijk eind 2018 al worden gezet, maar het proces is vertraagd. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Als belangrijkste reden noemt Visser de Defensie Industrie Strategie, die de ministeries van Defensie en Economische Zaken in november samen presenteerden. Daarin namen zij zich voor de eigen, Nederlandse industrie voortaan voorrang te geven bij grote Defensie-uitgaven, zoals andere Europese landen ook doen.

De vier partijen die dingen naar de aanbesteding hebben op grond van de strategie nieuwe of aangepaste plannen ingediend „over de industriële aspecten” van de onderzeebootvervanging. „Op grond hiervan is besloten een aanvullend onderzoek te doen waarin alle vier de genoemde werven worden betrokken.” Het gaat om de consortia Naval Group (Frankrijk), Navantia (Spanje), Saab Kockums (Zweden) en TKMS (Duitsland).

Lees verder bij het NRC