Een proef met energiebeheersing op de Nieuwe Haven is zodanig goed uitgepakt dat Defensie het systeem nu ook op drie andere kazernes in den lande gaat toepassen.

Op de marinehaven is als proef een Energiemanagementsysteem opgezet. Dat heeft nu al tot energie- en kostenbesparingen van €130.000 per jaar geleid. Met een Energiemanagementsysteem wordt het gebruik van gas, water en elektriciteit geregistreerd en gemonitord. Naast het slimmer maken van apparaten zoals verwarming en installaties heeft de directie van de Nieuwe Haven de bedrijfsvoering onder de loep genomen om het energieverbruik terug te brengen.Behalve maatregelen voor de organisatie en de techniek wordt ook gestuurd op het gedrag van medewerkers. Marinemensen die structurele aandacht voor energie hebben, verbeteren voortdurend en houden die verbeteringen ook vast, zo luidt de theorie achter de bedenkers van het systeem. In Den Helder levert het een concrete bezuiniging op.

Aruba
Dat meldt staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw reageert op vragen van Kamerlid Salima Belhaj (D66). Zij stelde vragen naar aanleiding van de poging van de commandant van de marinierskazerne op Aruba om de eerste energieneutrale kazerne ter wereld te worden. Deze krant berichtte daar vorige maand over. In haar antwoord stelt de staatssecretaris dat Defensie sinds 2009 bezig met de verduurzaming van haar vastgoed: ’Er loopt een programma om bij het bestaande vastgoed energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Lees verder op Noordhollandsdagblad.nl