FIOD-rechercheurs weg bij corruptie-onderzoek Damen

AMSTERDAM – Twee rechercheurs van de fiscale opsporingsdienst FIOD zijn van het strafrechtelijk onderzoek ’Bagdad’ naar vermeende smeergeldbetalingen van Damen Shipyards gehaald.

De FIOD deed begin 2017 invallen bij scheepsbouwer Damen, verdacht van smeergeldbetalingen in West-Afrika en Zuid-Amerika.

Aanleiding vormen gesprekken die de twee rechercheurs hebben gevoerd met journalisten van NRC Handelsblad.

Disciplinaire maatregelen

Dit schrijft hoofdofficier van justitie Margreet Fröberg aan de advocaat van Damen Shipyards. De FIOD-rechercheurs spraken volgens Fröberg meerdere malen zonder toestemming van het Openbaar Ministerie met twee NRC-journalisten over het lopende onderzoek naar Damen.

NRC publiceerde vervolgens diverse artikelen over de smeergeldaffaire. Er loopt volgens Fröberg nog een intern onderzoek naar eventuele disciplinaire maatregelen tegen de FIOD-medewerkers, die gedwongen werden een proces-verbaal op te maken van de gesprekken die zij met de journalisten Merijn Rengers en Carola Houtekamer van NRC voerden.

Fröberg is waarnemend hoofdofficier van het Funtioneel Parket (FP), onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich richt op grootschalige fraudezaken. De opsporingswerkzaamheden van de FIOD vallen onder de verantwoordelijkheid van het FP.

Lees verder bij Telegraaf.nl