Damen Shipyards wint grootste Duitse marineopdracht ooit

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards heeft een Duitse miljardenorder in de wacht gesleept. Dat heeft het Duitse ministerie van defensie maandag aan het Duitse parlement bekendgemaakt.

Het concern uit Gorinchem met wereldwijd 12.000 werknemers was een van de twee nog resterende kandidaten om vier fregatten van het type MKS 180 te bouwen voor de Duitse marine, met een optie op de bouw van nog eens twee fregatten. Het is de grootste Duitse marineorder ooit. De order heeft een waarde van circa €5,3 mrd. Het Duitse parlement moet nog wel instemmen met de beslissing van het Duitse ministerie van defensie.

Damen heeft in de slotrace German Naval Yards (GNY) uit het Noord-Duitse Kiel verslagen, dat optrok met het oer-Duitse consortium, ThyssenKrupp (TKMS). Dat was eerst al afgevallen maar kon via een omweg toch weer bij de aanbesteding betrokken raken.

Hamburgse werf

De vier fregatten worden onder auspiciën van hoofdaannemer Damen gebouwd op de scheepswerf van Blohm + Voss in Hamburg, de Duitse partner van Damen. Duitse media en kenners van de Duitse marinesector hebben met enige regelmaat gezegd dat Damen de beste kansen had op de megaorder, die nog omvangrijker is dan de order voor de vervanging van vier onderzeeërs in Nederland. Daar is Damen, de grootste scheepsbouwer van Nederland, ook nog voor de in de race, met het Zweedse Saab als partner.

In een toelichting op de brief aan het Duitse parlement verklaarde Van Ameijden: ‘Eén van de belangrijke redenen voor de Duitse minister van defensie om een Europese aanbestedingsprocedure te starten voor de MKS180-schepen is de constatering dat veel grote Duitse defensieprojecten veel te laat zijn afgeleverd, en met aanzienlijke budgetoverschrijdingen. Dat Damen nu bij de laatste twee gegadigden is, heeft mede te maken met het feit dat wij de afgelopen vijftien jaren steeds onze schepen op tijd en binnen budget hebben afgeleverd.’

Lees het volledige bericht op FD.nl