Damen dient bezwaar in: ‘onrechtmatigheden bij aanbesteding en gunning Roemeense korvetten’

Damen heeft gisteren bezwaar aangetekend tegen de voorlopige gunning van het Roemeense korvettenprogramma aan het Franse Naval Group. Volgens Damen is er sprake van verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning. Naval Group won de strijd om de bouw van vier korvetten en de modernisering van twee fregatten. Er is 1,6 miljard Euro mee gemoeid. 

Vorige week werd bekend dat Naval Group door Roemenië was uitgekozen om de vier nieuwe korvetten te leveren. Roemenië verkoos de vier Franse Gowind-korvetten boven de Sigma-schepen die Damen aanbood. De Franse prijs lag 50 miljoen euro lager. 

De bekendmaking volgde na een lange vertraging. Eind 2018 zou al een keuze gemaakt worden, maar de aanbesteding werd opgeschort. Volgens de Roemeense regering was dat omdat er onrechtmatigheden waren aangetroffen. De opschorting werd in Frankrijk gezien als doelbewuste vertragingstactiek ten gunste van Damen. 

Vorige week werd echter een winnaar aangewezen. De strijd is echter nog niet helemaal gestreden als het aan Damen ligt. Gisteren heeft het Gorinchemse bedrijf bezwaar ingediend bij de anti-corruptie autoriteiten van Roemenië en het tribunaal van Boekarest in verband met “verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning van het Roemeense korvettenprogramma”.

Damen wijst er op dat de onregelmatigheden al eerder voor het Roemeense ministerie van Defensie aanleiding vormden om de besluitvorming rond de aanbesteding op te schorten. “Afgelopen week werd echter onverwachts bekend gemaakt dat, ondanks de eerdere bedenkingen en de nog lopende onderzoeksprocedure, het korvettenprogramma aan het Franse staatsbedrijf Naval Group is gegund,” zo licht het bedrijf toe

Lees verder op Marineschepen.nl