Marine wil ’eigen’ boten

DEN HELDER – De nieuwe fregatten voor de Koninklijke Marine moeten van Nederlandse makelij zijn. Daarvoor pleit admiraal Rob Kramer, commandant van de zeestrijdkrachten.

Nederland vervangt vanaf 2024 zijn twee zogeheten multipurposefregatten, de werkpaarden van de marine. Het is een project waarmee zo’n 2,5 miljard euro gemoeid is. Ons land trekt daarbij op met België. „Maar Nederland leidt het project”, zegt Kramer. „Ik ga ervan uit dat we dit in Nederland zullen aanbesteden.”

Nederland vervangt vanaf 2024 zijn twee zogeheten multipurposefregatten, de werkpaarden van de marine. Het is een project waarmee zo’n 2,5 miljard euro gemoeid is. Ons land trekt daarbij op met België. „Maar Nederland leidt het project”, zegt Kramer. „Ik ga ervan uit dat we dit in Nederland zullen aanbesteden.” Dat betekent dat het Nederlandse Damen de schepen gaat bouwen, de radarsystemen van Thales komen en instituten als Marin en TNO bij de ontwikkeling betrokken zijn.

Streepje voor

De baas van de zeemacht wijst erop dat het kabinet zich heeft voorgenomen om de nationale industrie meer te beschermen door gebruik te maken van uitzonderingsgronden voor de Europese aanbestedingsregels. Bedrijven van strategisch belang, zoals in de defensie-industrie, hebben daarbij een streepje voor. „De marine is als eerste klant bij innovaties altijd essentieel geweest voor de Nederlandse maritieme sector”, zegt Kramer. „En dat blijven we. Dat is cruciaal voor het voortbestaan van de Nederlandse militair-maritieme industrie.”

„Ook het nieuwe bevoorradingsschip voor de marine wordt binnenlands aanbesteed”, zegt Kramer. Behalve dat het onze industrie een kontje geeft, kan de marine ook sneller beschikken over het schip. „Eind 2022 ligt het hier in de haven.”

De uitspraken van Kramer zijn opmerkelijk in het licht van de waarschuwing die Nederland begin dit jaar kreeg van de Europese Commissie. Bij de aankoop van defensiematerieel van buitenlandse bedrijven zou Nederland te veel tegenorders eisen. Sindsdien loert de Nederlandse defensie-industrie enigszins nerveus naar de aankoopplannen van Defensie.

Lees verder op Telegraaf.nl