Besluit over nieuwe onderzeeboten valt pas in 2022

Defensie hakt nog geen knoop door voor de aanschaf van nieuwe onderzeeboten en gaat met drie partijen verder. Alleen het Spaanse Navantia valt af. Voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten zijn nog drie partijen in de race, één partij is afgevallen. De definitieve beslissing over de miljardenorder valt naar verwachting in 2022.

Dit staat in de zogeheten B-brief die staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van de vier betrokken werven is het Spaanse Navantia afgevallen. Het ministerie van Defensie gaat verder met het Nederlandse Damen dat met het Zweedse Saab samenwerkt, met de Franse Naval Group, dat een combinatie vormt met Koninklijke IHC en met ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) uit Duitsland.

De Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), de belangenbehartiger van de Nederlandse veiligheidsindustrie, is teleurgesteld dat het kabinet geen definitieve keuze heeft gemaakt. „Met uitstel laat het kabinet zien dat het niet hardop durft te kiezen voor Nederlandse industriële innovatie en Nederlandse banen ”, zegt NIDV-directeur Ron Nulkes in een persbericht.

Het was een publiek geheim dat het NIDV en ook Defensie een grote voorkeur hadden om met één partij verder te gaan: met de combinatie tussen het Nederlandse Damen en het Zweedse Saab. Dat leidde weer tot irritatie van botenbouwer Koninklijke IHC, de partner van Naval, die ook Nederlands is.

Lees verder NRC.nl