België: ”Vandeput waarschuwt: Franse aanbod voor opvolger F-16 ‘te mooi om waar te zijn”

Frankrijk zet alle zeilen bij om het Rafale-gevechtsvliegtuig alle kansen te geven. Nadat de Franse regering eerder al een economische return van 4 miljard beloofde, is er nu zelfs sprake van 20 miljard. Maar volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is dit vooral het bewijs dat de lobbymachine op volle toeren draait.

De verhoging van het beloofde terugverdieneffect kan Vandeput niet overtuigen. ‘Het Franse aanbod is te mooi om waar te zijn. De lobbying draait op volle toeren, dat is nu wel duidelijk. Maar wij hebben gekozen voor een rechtlijnige en objectieve methode via de RfGP (Request for Government Proposal, aanbesteding via de overheden, red.). Oprecht jammer dat Frankrijk een andere weg kiest. De beweringen dat hun aanbod daarbinnen niet paste, is gewoonweg onjuist. De criteria zijn duidelijk. Punt uit.’

In de federale regering is men niet opgezet met de manier waarop Frankrijk via de Belgische media, onder meer via opiniebijdrages van de Franse minister van Defensie, druk zet. Frankrijk antwoordde niet via de vastgelegde procedure van de Belgische regering voor de vervanging van de hoogbejaarde F-16’s. Voor de F-35 en de Eurofighter antwoordden de Amerikaanse en Britse regering wel met een lijvig dossier. Frankrijk stuurde een brief van drie kantjes A4. Daarin werd een samenwerking in het vooruitzicht gesteld rond een nieuw Europees gevechtsvliegtuig, samen met Duitsland.

Lees verder op Standaard.be