Afblazen order voor nieuwe onderzeeboten ‘niet realistisch’

Uitstel of zelfs afstel van de marineorder voor vier nieuwe onderzeeërs is niet realistisch. Dat zegt het Zeeuwse VVD-Kamerlid André Bosman, in reactie op berichtgeving van de Telegraaf. Die krant meldt op basis van informatie van ‘ingewijden’ dat het kabinet de voorgenomen investering voor zich uit wil schuiven, vanwege de behoefte aan bezuinigingen bij Defensie naar aanleiding van de coronacrisis.

Scheepswerf Damen uit Vlissingen is een van de drie scheepswerven in de race voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten. Naast Damen zijn er nog twee andere kanshebbers: de Franse Naval Group en het Duitse TKMS. Deze order zou veel werkgelegenheid voor de regio opleveren. Als alles volgens planning verloopt, zou in 2022 het contract ondertekend moeten worden en zouden de nieuwe onderzeeboten tussen 2027 en 2031 de huidige onderzeeboten van de Walrusklasse vervangen.

Van uitstel kan afstel komen

Volgens dagblad de Telegraaf kan dat vertraging oplopen en kan van uitstel zelfs nog afstel komen. Want er moet vanwege de coronacrisis bezuinigd worden en daardoor zou de aanschaf van de nieuwe onderzeeboten in gevaar komen.

Maar volgens Bosman, namens de grootste coalitiepartij de woordvoerder op het gebied van Defensie, ligt dat niet voor de hand. “Er is aan alle ministeries gevraagd om bedenken hoe er twintig procent bezuinigd kan worden. Ik kan me voorstellen dat dit een van die scenario’s is, maar het is niet een realistisch scenario.”

Lees verder bij Omroep Zeeland