Aanbevelingen Defensienota 2018

De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert onafhankelijke feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande aanbevelingen voor de Defensienota 2018. Deze zijn opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie. De aanbevelingen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

Vanuit het perspectief van de werkgroep is Defensie de laatste decennia niet alleen achter geraakt bij de technologische ontwikkelingen in de rest van de maatschappij, maar ook bij de interactie die in de moderne maatschappij is gegroeid tussen ontwikkelaars en gebruikers van technologie, tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, en bij de inzet van financiële middelen. De bezuinigingen, inkrimpingen van personeel en de vele reorganisaties hebben op bestuurlijk niveau ongewild geleid tot een intern gerichte oriëntatie, terwijl de maatschappij en ook de technologische sector veel opener en interactiever is geworden. Defensie zou beter dan nu in de maatschappij geïntegreerd moeten zijn en daarmee kunnen bijdragen aan het innovatieve klimaat en de kenniseconomie in Nederland. Defensie heeft dit zelf ook al vastgesteld en werkt aan een adaptieve krijgsmacht. Deze ontwikkeling is in de uitvoering tot op heden echter vooral gericht op personeel.

Deze en andere ontwikkelingen zijn voor de werkgroep aanleiding voor onderstaande aanbevelingen. Zij kunnen richting geven aan de wens voor nieuw denken, die in de de politiek, de Haagse staven en elders in de defensiesector vaak wordt gehoord.

1. Materieel interactief met bedrijven en kennisinstituten ontwikkelen en aanschaffen om weer over hoogwaardige en relevante militaire capaciteiten te kunnen beschikken
Het huidige kopen-van-de-plank beleid en de beperkte budgetten voor technologie- en systeemontwikkeling hebben tot gevolg dat de Nederlandse krijgsmacht technologisch steeds verder achterloopt. Nieuwe systemen van-de-plank zijn bij de aankoop immers al verouderd. De meeste andere vooraanstaande landen geven wel richting aan ontwikkeling van belangrijke systemen voor hun krijgsmacht. Door intensieve en effectievere samenwerking met bedrijven en kennisinstituten zou Defensie weer over de meest geavanceerde systemen kunnen beschikken. Daarbij is van belang dat opgebouwde technologische kennis bij kennisinstituten, startups en grotere bedrijven behouden blijft en daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare producten die geschikt zijn voor Defensie. Voor Defensie is het van belang om het niet te laten bij experimenten en kleinschalige ontwikkeling, maar ook tot brede toepassing van kennis en producten te komen (scale-up). Stimuleren van kennisontwikkeling en startups alleen is daarvoor niet voldoende.

Lees verder op kivi.nl